Stichting Da Capo is 6 jaar geleden opgericht door Marleen Hoogeboom. “Ik wilde graag in de sociale sector aan het werk en door de crisis op de arbeidsmarkt en geen “geschikte” opleiding kwam ik niet aan het werk. Ik heb daarvoor 10 jaar in Peru gewoond en daar een stichting opgezet die uitgegroeid was tot een redelijke grote school voor vakonderwijs voor kansarme jongeren.” Doordat de stichting in Peru zo’n succes was heeft Marleen in 2014 de stoute schoenen aangetrokken en heeft ze stichting Da Capo opgestart. Zonder werkervaring en kennis van de sector. “Ik ben een doener en ik vind het leuk om te pionieren en dingen te ontdekken. Ook houd ik van coördineren.”
Taalles en naaiatelier
Al snel kwamen er een aantal vrouwen voor taalles en het naaiatelier. Ook melden zich een aantal vrijwilligers aan. Da Capo bleef groeien en het aanbod meer divers. Momenteel geeft de stichting taallessen op vier niveaus, van beginners tot mensen met een redelijk gevorderd niveau. Ook is er een groepje analfabeten dat leert lezen en schrijven. Er is zelfs een kinderoppas aanwezig zodat moeders met kleine kinderen naar de les of een activiteit kunnen komen. De kinderen kunnen gewoon mee en tijdens de les leuke activiteiten doen met de oppas. Er is een naaiatelier en kookstudio. Dat zijn de activerings-activiteiten.
Veel vrouwen zitten thuis, hebben een klein sociaal netwerk en spreken in hun thuissituatie nauwelijks Nederlands. De vrouwen die bij Da Capo komen zijn afkomstig uit verschillende landen of woonachtig in een vrouwenopvang. Soms zijn er wel 30 tot 40 verschillende nationaliteiten aanwezig.
Taalcafé
Sinds vorig jaar is er in het huisje bij de moestuin, achter tot2021, een taalcafé gerealiseerd. Het taalcafé biedt een laagdrempelige manier om de taal te oefenen. Mannen en vrouwen zijn welkom en samen drinken zij koffie of thee en oefenen direct de Nederlandse taal.
Naaiatelier
Het naaiatelier is een klein productie-Atelier. “We proberen elke keer opdrachten binnen te krijgen, niet altijd gemakkelijk, maar het gaat redelijk goed. We doen aan recycling. Van oude, gebruikte materialen of afgekeurde stoffen zoals vlaggen, maken we bijvoorbeeld tassen. Ook hebben wij wasbare make-up pads gemaakt en broodwraps. Op deze manier blijft het milieuw bespaard van afvalmaterialen. Deze producten staan op onze website; www.stichtingdacapo.nl.”
Kookstudio
Twee jaar geleden is Da Capo een kookstudio gestart. Eerst in de kookstudio van Millie, tegenwoordig in buurthuis Maasstraat. Een groep vrouwen (mannen zijn vanaf heden ook welkom) met een migrantenachterstand, koken in toerbeurten een gerecht uit eigen land. Er worden afhaalmaaltijden gekookt die mensen kunnen bestellen. Er wordt gewerkt met een nieuwsbrief (het weekmenu). Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden. Wekelijks ontvangen ze in de mail het weekmenu. Met één klik op de knop kan een maaltijd besteld worden. Het zijn goedkope, lekkere en gevarieerde maaltijden met verse groenten, vlees of kip. Een maaltijd kun je al bestellen voor €5,-. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier >> Nieuwsbrief.
Er wordt gekookt op maandag en woensdag. De maaltijden kun je afhalen bij de Maasstraat tussen 12.00 – 1300 uur en bij Da Capo op maandag vanaf 14.00 tot 17.00 uur (eventueel ook op dinsdag). Op woensdag kun je bij Da Capo afhalen vanaf 16.00 – 17.00 en eventueel op donderdag.