De oude ambachtsschool. Een markant gebouw in Apeldoorn aan de Molenstraat Centrum, hoek Stationsstraat. Voor vrijwel alle Apeldoorners een goede bekende. De klok op het torentje die aangeeft dat je trein net wel of net niet meer haalt. Als laatste was het ROC Aventus er gehuisvest. Er werden vroeger vooral handambachten bijgebracht, zoals timmerman, elektriciën of loodgieter. Later meer gericht op ambachten als bakker en kok en zelfs de kappersschool heeft er nog lange tijd vertoefd. In 2007 kwam er door de verhuizing van Aventus een einde aan het gebruik en stond de school leeg. Eind 2014 is de school omgetoverd tot de werkplaats voor een groep enthousiaste ondernemers. Allerlei disciplines worden beoefend onder één noemer: samenwerken en zo het oude gilde gevoel, dat ook bij ambachtelijkheden behoort, te belichamen. Vandaag: Simone Rosenbrand
Stel jezelf eens voor!
Even voorstellen: Simone Rosenbrand 37 jaar uit Amsterdam en woon in Apeldoorn.
Sinds een aantal jaar bezig met het ontwerpen van sieraden. Eerst in porselein daarna gecombineerd met zilver. Op dit moment eigenlijk alleen nog maar zilver. Het Goudsmeden en ontwerpen is mijn grote passie!
Hoe kwam je ooit op het idee om dit te gaan doen?
Als kind was ik altijd al bezig met creatieve dingen en het was een logische aanvulling op m’n werk om dit er bij te gaan doen. De combinatie van werken met je hoofd en daarnaast ook met je handen, is voor mij echt een droom die uitkomt. Het was een logische stap om een opleiding te gaan volgen aan de Vakschool Schoonhoven, hier heb ik mijn basiscertificaat Goudsmeden behaald.
Waarom heb jij je gevestigd in Tot2021?
Eerder had ik thuis mijn atelier maar toen ik hoorde over Tot 2021 leek me dit een geweldige kans om professioneler te gaan werken. In een supermooi pand, tussen andere creatievelingen. Ik vroeg of er nog een “bezemkast” vrij was en zo heb ik 1 vd kleinste ateliers in het pand. Samen met Liselotte Nagelhout vormen wij daar Atelier Brandhout.
Wat maakt jullie uniek met Atelier Brandhout?
We werken in opdracht en vullen elkaar perfect aan in onze manieren van werken. Zo kunnen we zowel kleine als grotere sieraden maken. We hebben gezamenlijk de opleiding gevolgd en vormden toen al een geweldig duo. Zowel de gezelligheid als het professionele werken staan bij ons hoog in het vaandel.
De bedoeling is dat we een sieradenlijn gaan opzetten met z’n tweeën, en daarnaast ons eigen werkstukken blijven doen. We zijn vooral gespecialiseerd in zilver en het meedenken over ontwerpen.
Wat zie jij nog als een leuke toevoeging aan het pand tot 2021?
Een waardevolle toevoeging in het pand zou ik een keramist vinden, omdat dat ook onder de ambachten valt. En daarnaast meer bijeenkomsten als een Repaircafe, optredens van bijv theater, of het combineren van onze producten.